Ontstressen met Frank

Frank leidt aan het chronisch vermoeidheidssyndroom, een combinatie van constante pijn, verzuring en uitputting. Sinds een jaar gaat het wat beter en is hij na het afronden van het Anti-Stress programma voorzichtig begonnen met sporten bij Health Club Jordaan.

“26 jaar geleden maakten chronische pijn- en vermoeidheidsklachten een einde aan mijn sportieve leven. Mijn laatste inspanningen dateren van 1986. Ik deed toen aan fitness. Maar het verval zette door. Een bijna claustrofobische ervaring, want elke poging om mezelf aan te pakken leidde tot meer verval en tot meer beperking.

Eind 2011 kwamen er een aantal dingen samen. Ik ben op aanraden van een arts vitamine D gaan bijslikken. Ook ben ik gaan experimenteren met ademhalingstechnieken en voedingstechnieken. Superfoods speelden hierin al een belangrijke rol, maar ook kennis van koolhydraten, eiwitten en vetten. Dit alles bij elkaar heeft voor een enorme verbetering gezorgd. Ook een zelf uitgevoerde leverspoeling leverde zoveel gezondheidswinst op dat ik begon te geloven in serieus herstel. Voor het eerst in jaren gaat het weer beter. In de zomer kan ik licht beter verdragen en in de winter kan ik kou beter verdragen. M’n bandbreedte is nog steeds wel erg smal, als ik over m’n grens ga dan merk ik dat meteen.

In mei 2012 zag ik een advertentie van Health Club Jordaan: Twee weken gratis uitproberen. Toen ik HCJ belde werd mij voorgesteld om een afspraak te maken voor een proefles met uitleg van de toestellen. Ik gaf aan liever mijn eigen gang te gaan door chronische beperkingen, wetende dat de meeste apparaten buiten mijn bereik zouden liggen. De medewerkster stelde voor om een afspraak te maken met een coach die ervaring heeft met chronische aandoeningen, zoals de mijne.

Sinds ik lid ben geworden bij HCJ is mijn herstelvermogen sterk verbeterd. Bijna dagelijks doe ik een lichte training, vaak afgewisseld door alleen wat lopen. Met de spierkracht nemen ook de mogelijkheden toe. De deskundige en vriendelijke aanpak maakt het trainen extra laagdrempelig en stimulerend. De diversiteit onder de bezoekers maakt dat eigenlijk iedereen zich thuis kan voelen en dat is merkbaar aan de sfeer. Trainen is hier bepaald geen straf, maar eerder een bijna dagelijkse routine die veel voldoening geeft. Ik ben heel blij dat ik weer in een sportschool kan komen!”